HELAL GIDA / HELAL SERTİFİKASYONU
Helal Gıda / Helal Sertifikasyonu Nedir?
Helal sertifikası, saygın, yetkili ve tarafsız bir kurumun, üretimi denetleyerek, helal standartlara uygun olarak üretildiğini onaylaması ve buna bağlı olarak verilen, onaylanmış bir belgedir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve kalite şartlarına uygunluk da olması gereken şartlardır.
Helal sertifikalama, müslüman tüketici için, tüketeceği ürünün kabul edilebilir ve tüketilebilir olduğunun garantisi niteliğindedir. Helal belgeli gıda dünyadaki 2 milyar müslüman tarafından tercih edilmektedir.
Helal Gıda ile HACCP arasındaki ilişki nedir?
HACCP, gıda güvenliğine yönelik bir yönetim sistemidir. Helal kavramı ile kısmen uyumlu olabilir. HACCP uygulaması, üreticinin güvenli ürün üretme hususunda istekli olduğunu gösterir. Helal sertifikalama ile haccp şartları ve helal olma şartları bir arada gerçekleştirilmiş olmaktadır. Haccp, yalnız başına bir ürünü, helal yapmaz.
Helal Gıda ile ISO 9001 arasındaki ilişki nedir?
ISO 9001, helal kavramı ile kısmen uyuşabilen bir diğer kalite yönetim sistemidir. Helal sertifikalama kurumu, helal sertifikalama programını uyguladığı zaman, ISO 9001 şartı ile helal olma şartlarını bir arada gerçekleştirmiş olmaktadır. ISO 9001, yalnız başına bir ürünü helal yapmaz.
Helal Gıdanın Kur’an-ı Kerim ile ilişkisi nedir?
İslam’da helal gıda terimi sadece temizlik ve hijyen kalitesine uygunlukla sınırlı değil aynı zamanda gıdaların Kur’an-ı Kerim ve hadisler çerçevesinde belirtilen İslami kurallara uygun olmasını da içerir. Helal izin verilmiş veya yasal manasınadır. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde aksi belirtilmedikçe çoğunluk besinler ve gıdalar helaldir.
Uluslararası Gıda Kodeksi Komisyonu ve Helal Gıda
Uluslararası gıda kodeksi komisyonu’nun (the codex alimentarius*) helal yönergesi ile helal gıda üretim şartları belirlenmiştir.
Helal gıda, TSE’ nin 4 Temmuz 2011’de sertifikasyonuna başlaması ile kamusal kimlik kazanmıştır.