ISO 22000

ISO 22000 - Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi nedir?

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda zincirinde tüm kuruluşlar için şartlar”, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından geliştirilmiştir. ISO 22000 2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi paketleme firmaları dahil tarladan sofraya gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsar.

ISO 22000:2018, çeşitli ülkelerde yayınlanmış olan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standartlarını tek bir çerçevede toplamak amacıyla geliştirilmiştir.

HACCP Gıda Güvenliği Sistemi şartlarını, prensiplerini ve uygulama basamaklarını tamamlar. Gıda zinciri boyunca gıda güvenliğini temin etmek için, etkileşimli iletişim, sistem yönetimi, ön şartlı programlar ve HACCP planları vasıtasıyla gıda güvenliği tehlikelerinin kontrolü ve sürekli iyileştirme ve yönetim sisteminin güncellenmesi dahil kabul görmüş ana unsurları birleştirir.

Neden ISO 22000

  • Uluslararası tanınan bir sistem olması nedeniyle ihracat kolaylığı sağlar.
  • Tüketicilerin gıda güvenliği ile ilgili taleplerinin karşılanmasını sağlar.
  • Gıda israfını ve maliyet kayıplarının azaltılmasını sağlar.
  • Çalışma ortamının iyileştirilmesini sağlar.
  • Tetkiklerde karşılaşılan sorunların en aza indirilmesini sağlar.
  • Ürünlerin geri toplama riskini azaltır.

ISO 22000 kimler içindir?

  • Yem üreten kuruluşlar ve çiftçiler.
  • Gıda katkı maddeleri üreten kuruluşlar.
  • Gıda üreten kuruluşlar.
  • Hazır yemek kuruluşları.
  • Temizlik ve sanitasyon hizmeti veren kuruluşlar.
  • Depolama ve sevkıyat yapan kuruluşlar.
  • Gıda ekipmanları üreten kuruluşlar.
  • Temizlik kimyasalları üreten kuruluşlar.
  • Ambalaj malzemesi üreten kuruluşlar.
  • Gıda ile temasta bulunan diğer ürünleri üreten kuruluşlar.

BRC Nedir?

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda zincirinde tüm kuruluşlar için şartlar”, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından geliştirilmiştir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi paketleme firmaları dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsar.

BRC standartları 5 farklı başlık altında toplanmıştır.

  • BRC – Food Safety Standard (Gıda Güvenliği Standardı)
  • BRC – Consumer Products Standard (Tüketim Malları Standardı)
  • BRC – Storage and Distribution Standard (Depolama ve Dağıtım standardı)
  • BRC – Packaging and Packaging Materials Standard (Ambalajlama ve Ambalaj Malzemeleri Standardı)
  • BRC – Technical Standard for Non– Genetically Modified Food Ingredients and Product (Genetik Modifikasyona Uğramamış Ürünler için Teknik Standart)

ISO 9001 standardı ile uyum gösteren BRC standardı, tüketiciyi korurken üretici ve perakendecilerin yasal yükümlülüklerinin yerine getirmelerine yardımcı olarak iç ve dış ticarette rekabet gücünü arttırmaktadır.

IFS Nedir?

IFS Danışmanlığı

Çıkış noktası GFSI (Global Food Safety Initiative/Ulusal Gıda Güvenliği İnisiyatifi) olan IFS (International Food Standard / Uluslararası Gıda Standardı) güvenli gıda satışını ve ölçülebilir bir gıda güvenliği sağlamayı amaçlamaktadır. IFS, bu amaç doğrultusunda, İngiliz perakendeciler gibi Avrupalı diğer büyük perakendecilerin de 3. taraf denetime yönelmesi ve Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’dan 40 ticari işletmenin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur.

IFS kuruluşları ürettikleri ürünün taşıdığı riske göre düşük risk ve yüksek risk olarak gruplandırılırken; asgari şartlar, yüksek standart ve en iyi uygulama olarak 3 farklı seviyede değerlendirir. Kuruluşlarda gerçekleştirilen faaliyetleri, kalite sistemi gereksinimleri, yönetimin sorumluluğu, kaynak yönetimi, ürünün gerçekleştirilmesi ve ölçme, analizler, iyileştirmeler olmak üzere 5 farklı başlık altında inceler.

ISO 22000 PDF

ISO 22000 İle İlgili Makaleler

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000, çeşitli ülkelerde yayınlanmış olan HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standartlarını tek bir çerçevede toplamak amacıyla geliştirilmiştir, HACCP Gıda Güvenliği Sistemi şartlarını, prensiplerini ve uygulama basamaklarını tamamlar. Detaylı bilgi için…

IFS Uluslararası Gıda Standardı Nedir?

IFS Uluslararası Gıda Standardı Nedir?

IFS Uluslararası Gıda Standardı, Çıkış noktası GFSI (Global Food Safety Initiative/Ulusal Gıda Güvenliği İnisiyatifi) olan IFS (International Food Standard/Uluslararası Gıda Standardı) güvenli gıda satışını ve ölçülebilir bir gıda güvenliği sağlamayı amaçlamaktadır. Detaylı bilgi için…

BRC Nedir?

BRC Nedir?

İngiltere’de perakende ticaret yapan ve üyeleri büfelerden büyük mağazalara kadar çeşitli büyüklükteki kuruluştan oluşan ticari bir örgüttür. Yurt dışından büyük miktarda ürün ve girdi tedarik eden İngiltere’de önceleri ürün güvenliğini sağlamak için üreticiler, tedarikçiler ve perakendeciler tesislerde denetim yaparak yasal zorunlulukların yerine getirilmesini sağlamaya çalışmışlardır. Detaylı bilgi için…

Hizmetlerimiz

ISO 22000 Danışmanlığı

ISO 22000 standardı, terzi işi gıda güvenliği yönetim sistemi için geliştirilmiş iyi bir kumaştır, konfeksiyon üretimine uygun değildir. Bu kumaşı bir kuruluşun bünyesine uygun olarak tasarlamak, kesmek ve dikmek ustalık gerektirir.

Eğer kuruluşunuzun amaçları arasında;

  • İyi bir ISO 22000 sistemi kurmak,
  • Mevcut ISO 22000 sistemini iyileştirmek,

varsa lütfen bizimle temasa geçiniz. Uzmanlarımız size özel ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi danışmanlığı ve yol haritası hakkında sizi bilgilendirsin.

ISO 22000 Eğitimleri

Eğitim Takvimi
SigmaAkademi Online Eğitimler
Kalite ve Yalın Posterleri