0224 232 22 73
info@sigmacenter.com.tr
LinkedinYoutubeInstagramFaceBookTreads
logo

Danışmanlık

Eğitim

Yazılımlar

Hakkımızda

Altı Sigma

Soru : Altı Sigma Nedir?

Altı Sigma I. Dünya savaşı sonunda “istatistiksel kalite kontrol”, “örnekleme”, ‘spesifikasyon’, ‘tolerans’, vb. terimler üreticilerce kullanılmaya başladı. O dönemde başlayan tüm bu çaba ve çalışmaların bugün bizi getirdiği nokta düşük maliyetlerle ve yüksek kalitede üretim yapmak veya hizmet verme zorunludur.

Altı Sigma bunu sağlayabilecek alternatifsiz bir model ve mükemmellik felsefesidir.

Soru: Nasıl bir felsefedir?

Sahada bazı altı sigma uygulamalarında yanlış anlaşılmalar olmaktadır. Bazı firmalar bunu sadece satışa hazır ürünün tam anlamıyla kontrol altına alınmasını sağlayan kalite kontrolü olduğunu sanmaktadır. Bazı firmalar ise, örneğin Motorola, altı sigmayı ileri düzeyde uygulayarak bir çok önemli getiri sağlamıştır.

Sıradan bir kalite ölçüsü olarak düşünmek yerine bu öncü firmalar altı sigmayı basitçe sınıfının bir numarası olma felsefesi olarak görmüştür. Öyle ki 6 sigma firmanın kalite stratejilerinin elendiği bir elek ve oluşturulan programların sonuçlarının değerlendirildiği bir yaklaşım oldu. Örneğin altı sigma EFQM mükemmellik modelinin tüm kriterlerini sağlarken prosesler tabanını beslemektedir.

Soru: 6 Sigma'nın sırrı nedir?

6 sigma müşteri odaklı bir çok programdan farkı, maliyetleri düşürerek müşteri memnuniyeti sağlaması bakımından oldukça çarpıcıdır. Bunu yaparken ortaya koyduğu ölçülebilir ve tutarlı net sonuçlar altı sigma’nın alternatifsiz olmasını sağlayan unsurlardır. Ayrıca 6 sigma sıçramalı büyümeyi hedefler, yani küçük, küçük yapılan iyileştirmelerle yetinmez ve daha fazlasını ister.

Soru: Peki Sigma Nedir?

Sigma(σ) yunan alfabesinden alınan ve istatistikte ortalamadan uzaklığı tanımlamak için kullanılan bir simgedir.

Soru : 6 Sigma Her Firmada Uygulanabilir mi ?

6 sigma orta ve büyük ölçekli firmaları kapsayan bir yaklaşımdır. Bunun bir çok geçerli nedenleri vardır . Temelde 6 sigma içerisinde devinim ve başkalaşma barındıran bir felsefedir. Başkalaşım ve değişim sağladığı kalıcı konforun ve rahatlığın yanında bilgi ve deneyim gerektirir. Bu noktada profesyoneller şuna dikkat etmelidirler; bir birim bilgi ile sağlanan katma değer veya tasarruf, onu elde etmek için ödenen miktarla örtüşüyor mu?

Bu analizi yaparken 3 önemli parametre göz önünde bulundurmalıyız.

  • İşin bugünkü durumu ve geleceği,
  • Mevcut performansın değerlendirilmesi,
  • Değişim ve iyileşme için gerekli sistem ve kapasite.

6 sigma her firmada uygulanamaz. Uygulamak isteyen bir firmada öncelikle güvenilir verilere ve uygulanan bir kalite yönetim sistemine ihtiyaç vardır. 6 sigmaya inanan ve destekleyen bir yönetim ve iyileştirme yapmak için heyecan duyan çalışan (adanmış personel) olmalıdır.

Soru : 6 sigma ile birlikte telaffuz edilen kara kuşak ve yeşil kuşak gibi bazı unvanlar var. Nedir bu kuşaklar?

Her 6 sigma uygulamasında, “şampiyon”, “uzman kara kuşak”, “kara kuşak” ve “yeşil kuşak” yer alır. 6 sigmanın sorumlusu şampiyondur, şampiyon projeleri seçer, onaylar ve takip eder. Uygulamaları yapacak ve projeleri yürütecek olanlar kara kuşaklardır. Tüm uygulamaları denetleyen ve gözlemleyen bir uzman kara kuşak yer alır. Ayrıca ölçme, analiz, dokümantasyon v.b. gibi lojistik sağlayan yeşil kuşaklar vardır.

Tüm 6 Sigma Eğitimlerimize ulaşmak için buraya tıklayınız.

Soru: Neden karakuşak, yeşilkuşak diye adlandırılmış?

Kara kuşaklar bilimsel tekniklerle donatılmış problem savaşçılarıdır. Nasıl özel bir askeri birliğe, savaş sırasında işine yarama ihtimali olan her türlü bilgi, silah ve ekipman sağlanarak özel görevlere gönderiliyor ise, kara kuşaklar da problem çözümünde işine yarayacağı her türlü bilimsel tekniklerle donatılarak problemlerle (verimsizlikle) savaşa gönderiliyor.

Soru: Nedir bu bilimsel teknikler? Bu teknikleri öğrenmek zor mudur?

Aslında pek de kolay denemez. Ancak, günümüzde bazı bilgisayar yazılımları işimizi oldukça kolaylaştırıyor, bize ise sonuçları değerlendirmek düşüyor.

Soru: Kimler kara kuşak olabilir?

Kara kuşak olmak isteyen adayın eğitim durumu önemlidir. Belli üniversitelerin, belli bölümleri gibi şart yoktur, ancak kara kuşak olmak isteyen adayın matematiğe yatkın olması gereklidir.

Soru: Nasıl kara kuşak olunur?

Öncelikle bir kara kuşak adayının üzerinde çalışacağı bir proje (savaşılacak problem) belirlenir. Yani problem tanımlanır, hedefler konur. Bir hafta eğitim, üç hafta uygulama olmak üzere, dört kez tekrarlanan, toplam dört aylık süre boyunca bu proje üzerinde aday çalışır. Projeyi başarı ile tamamlayan aday kara kuşak unvanını alır. Yani, öğrenirken şirketine kazandırır.

Soru: Bir proje şirketine ne kadar kazandırır ise başarılı sayılır?

Bu şirkete ve projeye bağlıdır. Amerika da bazı büyük kuruluşlar bir projenin yıllık getirisi 200.000 USD nin üzerinde ise başarılı sayarken, bazıları 100.000 USD yi kara kuşak olmak için yeterli görmüşler. Ülkemizde bu rakamları biraz aşağıya çekmek yanlış olmaz. Ancak, bir projenin yıllık getirisi 30.000 USD nin altında olmamalıdır.

Soru: Bir kara kuşak yetiştirmenin maliyeti nedir?

Eğimler artık ülkemizde de veriliyor. Üç yıl önce yurt dışından sağlanan eğitimlerin maliyeti on- onbeş bin dolarlarla ifade edilirken, şimdi birkaç bin dolarla sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra kara kuşak adayına notebook ve özel bir yazılım sağlanmalı. Ve adayın eğitim boyunca ayırdığı zamanın bedeline de unutmamak gerekir.

Soru: 6 sigma uygulayarak başarı elde eden kuruluşlar hakkında bilgi verir misiniz?

Özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde önemli Amerikan kuruluşları uyguladıkları 6 sigma programından edinimlerini açıkladılar. 1995 yılı içinde AlliedSignals 175 milyon dolar tasarruf sağladı ve 1996 yılında ise bu rakam neredeyse iki katı idi. 1997 yılda General Electric ise 6 sigma uygulamalarından kaynaklı tasarrufunu 500 milyon dolar, 1998’de ise bu rakamın 1,2 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bu firmaların gösterdikleri 6 sigma performansı milyon dolarlar tasarruf etmelerini sağlamalarının yanı sıra piyasa değerlerinin artışına destek olmuştur.