0224 232 22 73
info@sigmacenter.com.tr
LinkedinYoutubeInstagramFaceBookTreads
logo

Danışmanlık

Eğitim

Yazılımlar

Hakkımızda

Demir Çelik Sektöründe Yeterlilik Analizi (CA, Cp, Cpk)

Proses performansını tek bir değerle (Cpk) izleyin.

Demir çelik sektöründe yeterlilik analizi tekniğini kullanarak performansını tek bir değer ile izleyelim. Ağır sanayinin temel taşlarından biri olan demir çelik sektöründe, kalite kontrol faaliyetleri büyük önem taşır. Kalite Kontrol; ürün kalitesinin sürekliliği, müşteri memnuniyeti ve maliyetleri minimize etmek için gereklidir. Kalite Kontrolde, İstatistiksel Proses Kontrolünün (SPC) ve parçası olan “Yeterlilik Analizi”, üretim proseslerinin performansını değerlendirmede kritik bir rol oynar. CA, Cp ve Cpk değerleri, bu analizin temel ölçütlerindendir ve proses yeterliliğini anlamak için kullanılır.

CA, Cp ve Cpk Nedir?

CA, Cp ve Cpk; proses performans göstergeleri olarak kullanılır, yani ürün karakteristiklerine ait kalite kontrol sonuçlarının verilen spekler ile kıyaslanarak Proseslerin Performansının belirlenmesidir.

  • CA; bir prosesin verilen hedefe ne kadar yakın üretim yaptığını/yapabileceğini ölçer.
  • Cp; bir prosesin verilen toleransa göre ne kadar tutarlı üretim yaptığını/yapabileceğini ölçer.
  • Cpk; bir prosesin verilen hedef ve toleransa göre ne kadar uygun üretim yaptığını / yapabileceğini ölçer.

Neden Önemlidir?

CA, Cp ve Cpk analizleri, demir çelik sektöründe kaliteyi artırmanın yanı sıra kalitesizlik maliyetlerini de azaltarak kuruluşun rekabet gücünün artmasına yardımcı olur.

Ayrıca, müşteri beklentilerine ve/veya uluslararası standartlara uygunluğu sağlamak için proseslerin yeterli olup olmadığını analiz etmek gerekebilir.

Bu analizler, proseslerin iyileştirilmesi ve müşteriye daha güvenilir ürünler sunulması için vazgeçilmez araçlardır.

demir-celik-sektorunde-yeterlilik-analizi

Demir çelik sektöründe hangi karakteristiklerin yeterlilik analizi yapabiliriz?

1. Ürün Boyutları (Kalınlık, Genişlik, Uzunluk)
Örneğin; bir sac levhanın kalınlık toleransı ±0.5 mm olabilir. Kalınlık ölçümleri üzerinde CA, Cp ve Cpk analizi yapılarak, haddeleme veya çekme prosesinin ne kadar yeterli olduğu belirlenir.

2. Çekme Dayanımı ve Akma Mukavemeti
Örneğin; Çekme dayanımı, malzemenin kopmadan önce dayanabileceği maksimum kuvveti ifade eder. CA, Cp ve Cpk analizleri ile üretim proseslerinin belirlenen standartlara göre milyonda kaç hata yapabileceği hesaplanır.

3. Sertlik
Demir çelik ürünlerinde sertlik, malzemenin yüzey dayanıklılığını ifade eder. CA, Cp ve Cpk analizleri ile üretim prosesinin potansiyel hataları önceden (hata olmadan) görülebilir.

4. Kimyasal Kompozisyon
Karbon (C), manganez (Mn), silisyum (Si) gibi elementlerin oranları ölçülür. CA, Cp ve Cpk analizleri bu karakteristikleri için de uygulanabilir.

5. Yüzey Kalitesi (Pürüzlülük ve Kaplama Kalitesi)
Yüzey pürüzlülüğü, kaplama kalitesi ve boya kalınlığı CA, Cp ve Cpk analizlerinin yapılabileceği ürün karakteristikleri arasındadır.

6. Düzgünlük ve Doğrusallık
Doğrusallık: Çubuk veya profil çeliklerde doğruluk ölçülerek spesifikasyon sınırlarına uyum analiz edilir.

7. Mikro Yapı
Örneğin, tane boyutu, perlit/ferrit oranı veya karbon dağılımı incelenebilir. Mikroyapı analizleri genellikle optik mikroskoplar veya taramalı elektron mikroskopları (SEM) ile yapılır ve istatistiksel olarak değerlendirilir.

8. Ağırlık ve Yoğunluk
Örneğin, bir sac levhanın belirli bir metrekare başına ağırlık speği verilir. Bu speğe göre CA, Cp ve Cpk analizleri yapılır.

9. Çatlak ve Kusurlar (NDT Testleri)
Tespit edilen kusur sayısının, kabul edilebilir sınırların içinde olup olmadığına göre analiz edilir.

Sonuç

Demir çelik sektöründe CA, Cp ve Cpk analizlerinin doğru bir şekilde uygulanması, süreç performansını ölçmede ve iyileştirmede kritik bir öneme sahiptir. Bu analizler, kuruluşların rekabet gücünü artırırken müşteri memnuniyetini de sağlamalarına yardımcı olur. Sürekli iyileştirme prensibiyle süreçlerin izlenmesi ve optimizasyonu, sektörün değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamada temel bir yaklaşımdır.