0224 232 22 73
info@sigmacenter.com.tr
LinkedinYoutubeInstagramFaceBookTreads
logo

Altı Sigma Soruları ve Cevapları

Altı Sigma konusunun daha iyi kavranması için en çok merak edilen Altı Sigma Soruları ve Cevapları ‘na yer vermek istedik.

Soru 1: Kültürel değişim olarak altı sigma kararında, Tepe yönetimin başarı yakalamak için ihtiyaç duyduğu en önemli şey nedir? Siz bu konuda ne tavsiye edersiniz?

Ortalama bir organizasyonun Altı sigma uygulama kararı gerçekten kültürel bir değişim gerektirir. Ve evet, doğrusu, bu ciddi gereklik tepe yönetimin taahhüdü ile başarılır. Başarı için bilmemiz gereken tepe yönetimdekilerin diğer insanlardan bir farkları olmadığıdır. Yapılacak bazı şeyler onları harekete geçirir ve onlarda yaparlar, eğer onlardan farklı şeyler yapmalarını istersek. İki seçeneğimiz var:
1. Değişen şeyler onları motive eder veya
2. Onlara Altı sigmanın yardımıyla daha iyi başarılan şeylerin onları ileriye doğru motive ettiğini gösterin.
Benim tecrübelerime göre 1 madde genellikle alt düzey yöneticiler içindir üst düzey insanlar için değil. Bu nedenle bu maddeyi geçelim 2 maddeye bakalım. Üst yönetimi neyin motive edeceğini belirlemek zor değildir. Birçok üst düzey yöneticinin neyi ve ne zaman başarmayı düşündükleri son derece açıktır. Israrla üzerinde durdukları, yıllık raporlar, yeniden incelenen işlerin içerikleri ve özellikle bütçedir. Üst düzey yönetici davranışı gereği öncelikli olarak ele alınan bu konuların firmada tespit edilmiş olanları ki bu altı sigma yaklaşımı tarafından tesis edilen hedefle aynıdır. Bu konuda birçok firma vardır ve Motorola, AlliedSignal ve GE iyi bilinen kıyaslardır. Bu firmaların yıllık raporları okunduğunda borsa analizi yorumları gibidir. Ötesi Altı sigma ve TKY’ nin yayılımı üzerindeki sonuçlar kalite ve yönetim güncesi bilgilerini içeren teknik bir araştırma yazısıdır. Bir “hikâye” oluşturun bu hikâye Üst düzet yöneticinin vizyonu için Altı sigma yaklaşımının firmaya nasıl yol göstereceğini anlatan. Son olarak , bu hikâyeyi anlatmak için fırsatlar arayın bu firmanızı etkileyecektir. En iyi yöntem; bir üst düzey lider şampiyona firma içinden ya da dışından bu hikâyeyi anlatmak.

Soru 2: Kararlı olmayan bir sürecin sigma seviyesini nasıl hesaplayabiliyorsunuz?

Eğer söylemek istediğiniz bir sürecin gelecekteki performansını önceden nasıl söyleyebilecemiz ise bunun cevabı istatistiksel kontrole mümkün değil, yapamazsınız. Bununla beraber, standart normal dağılım tablosu ve 1,5 sigma’lık kaymayı basitçe kullanarak kararlı olamayan süreçlerin geçmiş verilere bakarak sürecin sigma seviyesi hesaplana bilir.

Soru 3: Altı sigma firmasıyla elde edilen sonuçların bazıları nelerdi?

Yukarıda belirttiğim gibi, GE altı sigma konusunda kıyaslama yapılacak belli başlı firmalardan biridir. Aşağıdaki grafik Altı sigma projeleri tarafından dokümante edilmiş GE nin sonuçlarını gösteriyor.
Soru 4: Orta ölçekli bir firmanın “operasyonel seviye düşünce” den “istatistiksel düşünceye” olan değişimi ne kadar süre alır.
Bu soru dolaylı olarak . Altı sigma/istatistiksel düşünce için bir “VEYA” durumunu içeriyor Ya operasyonel seviyeye dikkat edeceğiz VEYA altı sigma uygulayacağız.,Aslında ,yukarıda verilen GE sonuçlarının gösterdiği gibi gerçekte bu durum bir “VE” dir. Altı sigma ve operasyonel seviye arasında sebep – sonuç ilişkisi vardır. “Biz operasyonel seviyeyi geliştirmek için altı sigma kullanacağız” ile durum eksiksiz olarak tanımlanır, bunun tersi geleneksel maliyet kesintisidir. Altı sigma operasyonel seviyedeki gelişimi organizasyona ek bir maliyet getirmeden yapar ki bu müşteriler, işverenler, hissedarlara ek bir maliyet getirmez, bunlar kalitesizlik maliyetidir. Kalitesizlik maliyetleri düşerken sonuçlar operasyonel seviyede doğrudan izlenir. Her vakada için , Altı sigma ile firmaların istenilen istatistiksel düşünce olgunluğuna ulaşabilmesi, firmanın büyük, orta büyüklükte olmasına bağlı olarak yaklaşık 3 ile 5 yıl arasında olduğu gözlemlenir.
Soru 5: Altı sigma uygulamasında organizasyonun bütününe ihtiyaç duyuluyor mu? Hiçbir hariç tutma olmaksızın tüm organizasyonu kapsıyor mu ya da sadece operasyonel alanlarda mı uygulanıyor?
Altı sigma operasyonel alanda başlayabilmesine rağmen olgun altı sigma organizasyonunun çatısı organizasyon tamamına yayılma yaklaşımıdır. Sebep çok basittir: organisazyon bir sistemdir. Altı sigma seviyesindeki performans istekleri yakalandığında sistem kendiliğinden optimize olur. Altı sigma sonuçları lokal iyileştirmeler değildir. Müşteriler ve hissedarlar için önemlidir. Aşağıdaki şekil üretim firmaları için tüm sistemin optimizasyon prensiplerini gösteriyor.
Düşünce şu ki ne lokal odaklanma nede basit karşılıklı(geçişli) fonksiyonel odaklanma altı sigmayı kapsar. Altı sigma bir bütün sistem perspektifine ihtiyaç duyar.