0224 232 22 73
info@sigmacenter.com.tr
LinkedinYoutubeInstagramFaceBookTreads
logo

APQP-3 ve CP-1: Otomotiv Tedarik Zincirinde Yeni Bir Dönem

scott-trantham-roportaj
APQP-3; Otomotiv tedarik zinciri içerisinde yeni ürünün devreye alınması aşamalarını gösteren APQP aracı; 2024 yılı Mart ayında versiyon 3 olarak güncellendi. Aynı zamanda Kontrol Planı-1 (Control Plan-1 / CP-1) adında yeni bir manueli yürürlüğe aldı.
APQP-3 ve CP-1 için Dünyada önde otomobil üreticilerinden General Motors’ dan Scott Trantham ile yapılan Youtube'da yayınlanan röportajının Türkçe tercümesini buradan yayınlıyoruz.
Scott Trantham (Global Supplier Quality Process & Systems Manager at General Motors and AIAG APQP Work Group Member);
"APQP, İleri Ürün Kalite Planlaması anlamına gelir (Advanced Product Quality Planning). Otomobil endüstrisinde, ürün planlama döngülerini metodik bir şekilde gözden geçirmek için bir sürece sahip olma ihtiyacından doğan bir belgedir. Süreç boyunca, erken aşamada ele almamız gereken tüm unsurların ele alındığından emin olmak için kontrol noktaları ("gates") bulunmaktadır. Bu, sürecin ilerleyen aşamalarında değişiklik yapmak zorunda kalmamızı önler ve müşterileri korumak için sağlam kalite sistemlerine sahip olduğumuzdan emin olur. Amaç, tedarikçilerimizden süreçlerimizin sonunda mükemmel kalitede ürünler elde etmek ve araçlarımızı satın alan kişilerin müşteri memnuniyetini artırmaktır.
Peki, APQP'nin güncellenmesi neden gerekiyor? Çünkü 16 yaşında! Bu 16 yıl boyunca çok şey değişti: yeni teknolojiler, yeni tedarikçilerin devreye girmesi, otonom sürüş, elektrikli araçlar, yazılım... Bütün bunlar, bu belgeyi güncellememizi gerekli kıldı.
Kontrol planını ayrı bir belge haline getirdik çünkü ona daha hızlı güncellemeler yapma esnekliğine sahip olmak istedik. Kontrol planı, sürecin takip edildiğinden ve müşterilerimize hata veya kusur ulaşmadığından emin olmak için kullandığımız belgedir. Kontrol planını APQP kılavuzunda tutmak, güncellemeleri daha uzun sürebilirdi. Şu anda, öğrendikçe ve yeni teknolojiler ortaya çıktıkça, bunları kontrol planı belgesine hızla dahil edebilme esnekliğine sahibiz.
APQP, birinci kademe tedarikçilerimizin (tier one) tamamında kullanılmalıdır. Onlar da bu bilgileri alt kademe tedarikçilerine (sub-tier) aktarmalıdır. Herkes adına konuşamam ama General Motors açısından, belgeler yayınlandıktan 6 ay sonra tedarikçilerimizden bunu uygulamalarını bekliyoruz. Ancak tedarikçiler için erken benimsemek mantıklıysa, bu da sorun olmayacaktır. Bunları, bugün bulundukları noktadan itibaren sürekli değer katan belgeler olarak görüyoruz."